Deset kilometara sjeverno od Kladnja nalazi se naselje Tuholj.To je malo mjesto koje ima dugu tradiciju. Svojim položajem izdvaja se od okolnih sela jer su smejštena na visoravni koja svojim pitomim krajolikom plijeni pažnju posjetilaca. Za nastanak naselja Tuholj nejma jasnih podataka, ali prema nekim tvrdnjama ovo naselje je nastalo prije grada Kladanj koji datira još iz turskog perioda.

Podrucje MZ Tuholj u davnoj prošlosti je bilo potpuno nenaseljeno. Obilovalo je vecom površinom obradivog zemljišta, te sa još puno pašnjaka i goleti, a u samom njenom zaledu nadvili su se obronci cuvene "Konjuh planine".

Ovo podrucje je još poznato po mnogim borbama iz II svjetskog rata, opjevano u pjesmi "Konjuh planinom".

Bitno je napomenuti da se u centru MZ Tuholj nalazi i jedna stara džamija sa svojim nazivom "Tuholjin džamija" koja je, kako navode predanja sagradena daleke 1625 godine.

Netaknuta priroda, tradicionalno gostoprimstvo mještana, blizina urbanih saobracajnica i mnogobrojne mogucnosti rekreativnog planiranjenja i ostalih aktivnosti u prirodi cine ovu lokaciju idealnim mjestom za razvoj seoskog eko turizma. Do sada nije puno uradeno na ovom polju, ali lokalno stanovništvo je zainteresovano za ovu mogucnost jer smatraju da posjeduju sve resurse i elemente koji bi garantovali uspjeh ovakve inicijative.

Mnogi kulturni dogadaji vezani za Tuholj su vec prepustena zaboravu. Nekada je ovo podrucje bilo poznato po bogatim priredbama i folklornim takmicenjima. Vremenom se društvene slike mijenjale na cijelom prostoru Bosne I Hercegocvine koje se odrazilo i na lokalna podrucja. Jedno od kulturnih dogadaja koja se zadžalo kao tradicija na našem prostoru bila je proslava obilježavanja ustanka BiH u NOR-u 27 Juli.

Tradicija proslave zadržala se do 1992 godine, odnosno do pocetka rata i bila je centralna kulturna manifestacija.

U posleratnom periodu na ovim prostorima se održava proslava oslobodenja Tuholja 25.05.1992 godine.

Medu kulturnim dešavanjima mogu se uvrstiti jos neke manje manifestacije kako i tevhid poginulim Šehidima u protekloj agresiji, koji sve više postaje tradicija.

  1. Molimo vas da se registrujete ili se Prijavite da bi ste postavili koment, slike/video, ucestvovali u druzenju i jos mnogo toga.

Slike Tuholja:

Pogled koji zaustavlja dah.
Snijezna Idila Tuholj
Snijezna idila naseg lijepog Tuholja
Tuholjaci u snijeznoj oluji probijaju put
Snijezna idila nase okoline Tuholja
Snijezna idila naseg lijepog Tuholja
Zimska idila u Paucu
Snijezna idila naseg lijepog Tuholja
Tuholj u ljetnom ruhu
Nezaboravi Genocid Srebrenica Juli 11, 1995
Magija postoji a evo i dokaza.
Sretan Vaskrs zeli vam Tuholj